Finishing touches

Interior painting under way, mid 2012

The builder and his crew had done the major construction and fit out, but I had lots to do in planning the fitout and the final interior decoration. Again, I’d kept a scrap book with clippings from magazines and other illustrations that reflected the styles I was hoping to achieve for the various spaces inside and outside my home.

As the project progressed, each room or space had its own mood board, focussing in on details like colour and fitout. The book became a key document in the build, referred to by the builder and the various tradies as they worked.

Interior mood boards

When I moved back in, the building was basically a shell. The plumbing all worked, but the electrics were a work in progress. I had completed some painting of the new areas as the build progressed, including kitchen, bathroom and dining room, bu the lounge and much of the exterior was still unfinished. But the excitement of moving into my new home overrode caring about aesthetics, at least for a while. I’d tackle those jobs over the coming months and years, as time and funds permitted.

The new kitchen starting to look almost functional
The new kitchen starting to look almost functional
P1060238
The old table and chairs look a bit lost. Ah, well, something to think about another day.
Newly reupholstered lounge suite looks and feels very comfy.
Newly reupholstered lounge suite looking and feeling very comfy
All very functional and easy to keep clean.
New bathroom – all very functional and easy to keep clean.
The 'new' shed takes shape
The ‘new’ shed takes shape in the still-muddy back yard
This will be a charming courtyard and outdoor entertaining area. Soon. Honest.
This will be a charming courtyard and outdoor entertaining area. Soon. Honest.
Reconfigured loungeroom. With ugg boot.
Reconfigured lounge room with ugg boot

While the inside was habitable, the back yard was still far from the courtyard I had envisaged. Firstly, the old shed which had housed the laundry was rebuilt, retaining the original outdoor dunny, with spaces for an outdoor kitchen and a potting shed.

Concreters start early
Concreters start early – on site to turn The Somme into a useable area

The courtyard itself was wall-to-wall mud, which I referred to affectionately as ‘The Somme’. Finally, very early one morning, a team of concreters and several trucks appeared to turn The Somme into the courtyard of my imagination.

Courtyard concreting under way
Courtyard concreting under way
Courtyard starting to look useable
Courtyard starting to look useable
The courtyard as I'd envisioned it
The courtyard as I’d envisioned it

I had some summer holidays in early 2012, which were spent painting the outside of the house.  I’d given some thought to the colours to be used inside and out.

Painting the shed, to start with
Painting the shed, to start with

Side wall looking much better

Side wall looking much better

The front of the house in early 2012, just prior to painting
The front of the house in early 2012, just prior to painting
Front porch looking a bit shabby
Front porch looking a bit shabby

 

After painting, early 2012
After painting, early 2012
After painting
After painting

A little later in the year I had another week off, which I spent painting the lounge and hallway.

Painting the living room
Painting the living room
Interior painting under way, mid 2012
Interior painting under way, mid 2012
Inside looking better for a paint job
Inside looking better for a paint job
A new dining table looks more at home
A new dining table looks more at home
Corner of the dining room
Corner of the dining room
The kitchen looking finished
The kitchen looking finished
Kitchen with view of the courtyard
Kitchen with view of the courtyard

With the new parts of the house pretty much finished, the bedrooms, and particularly the old Axminster carpet that had been installed long before I bought the house, needed some attention. I spent an Australia Day long weekend clearing furniture out of the bedrooms and study, stripping the old carpets and horsehair underlay (which made an excellent mulch for the garden) and repainting the trims and retouching the paintwork, in preparation for the carpet layers coming later that week.

Furniture stacked in the front porch
Furniture stacked in the front porch
Master bedroom before recarpeting
Master bedroom before recarpeting
...and the baby-poo brown is gone. Hallelujah!
The spare room …and the baby-poo brown is gone. Hallelujah!
Spare bedroom ready for guests
Spare bedroom ready for guests

I retained the colours I’d initially used in my bedroom (a lovely royal blue) and the green in the study. The spare room however, had always been a disappointment. The deep bronze of my imagination was more a baby poo brown in reality, and it had to go. It was replaced with a deep graphite grey, much more sophisticated against the white trim that now extends throughout the house.

The study with carpet stripped out
The study with carpet stripped out
The study ready to get back to work
The study ready to get back to work

One of the last big jobs was painting the inside of the verandah, which I recall happened around the time of the big bushfires of early 2013. One of the major bushfires was on the Tasman Peninsula, cutting off hundreds of visitors, many of whom were camping at the Port Arthur Historic Site for several days before they could get home. I was on holiday at the time, but couldn’t rest while my colleagues were dealing with this emergency, so I put the painting on hold and did what I could to help.

Painting the front porch, early 2013
Painting the front porch, early 2013
Painting the front porch, early 2013
Painting the front porch, early 2013

Finally, at some point around 2015, the house was getting pretty close to the way I wanted it to be.

Dining and lounge rooms
Dining and lounge rooms
Evening in New Town
Evening in New Town
The hallway is still a bit of a picture gallery
The hallway is still a bit of a picture gallery
The lounge
The lounge
The lounge
The lounge
Looking in from the courtyard
Looking in from the courtyard
Looking into the kitchen
Looking into the kitchen
From the courtyard
From the courtyard
Looking into the kitchen
Looking into the kitchen
Dining room from the lounge
Dining room from the lounge
Towards the back door
Towards the back door
The view from the kitchen
The view from the kitchen

Old wooden houses are a bit like boats – there is always something to do. Something always seems to need fixing or painting or cleaning. But it is home, and it is mine, and I have been, and continue to be very happy here.

For the final installment of this quarter century celebration, I will be looking back at some of the many celebrations that have happened within these walls.

Related pages

The big renovation

The gardens of New Town

Early renos at the New Town house

25 years in New Town